۵ دلیل برای اینکه از نرم‌افزارهای کرک‌شده استفاده نکنیم…

بهره‌گیری از نسخه‌های تقلبی یا کرک شده‌ی نرم‌افزار‌ها، نه تنها از نظر اخلاقی مشکلاتی دارد، بلکه ممکن است کامپیوتر شما را نیز به خطر بیندازد…

در امتداد معرفی نرم‌افزار‌های جایگزین (که بخش نخست آن درباره‌ی سیستم‌عامل‌ها منتشر شده است) و یا ارائه‌ی راه حل برای استفاده نکردن از نرم‌افزار‌های تقلبی در دو برنامه‌نویس، فکر کردم که ممکن است هنوز پاسخ این پرسش که «اصلاً چرا باید از نرم‌افزار های اصل یا رایگان استفاده کنم؟» به اندازه‌ی کافی روشن نباشد. در این نوشته قصد دارم دلایلی بیاورم، که دست‌کم برخی از افراد کمتر از نرم‌افزار‌های کرک‌شده استفاده کنند.

۱. خب، این کار دزدی است! به نظر من استفاده از نرم‌افزار کرک‌شده، تفاوت چندانی با دزدیدن یک قطعه چوب منبت‌کاری شده ندارد. یک یا چندین نفر روی نرم‌افزاری که ممکن است شما از نسخه‌ی کرک شده‌ی آن استفاده کنید، کار کرده‌اند و برای آن زحمت کشیده‌اند؛ همانطور که یک یا چند نفر برای آن قطعه‌ی چوب منبت‌کاری شده زحمت کشیده‌اند. حال اگر شما از نسخه‌ی کرک‌شده‌ی نرم‌افزاری استفاده کنید، یعنی بدون این‌که مزد سازنده‌ی آن‌را بدهید، دارید از آن نرم‌افزار بهره می‌گیرید. از نظر من این کار دزدی است…

(این هم حسی است که ممکن است به یک برنامه‌نویس، پس از دیدن نسخه‌ی کرک‌شده‌ی برنامه‌اش در اینترنت، دست دهد!)

۲. امنیت کامپیوتر شما به خطر می‌افتد! شما نمی‌دانید که کرک‌ها، پچ‌ها و کیجن‌ها چه کاری روی سیستم‌عامل شما انجام می‌دهند. عموماً این فایل‌ها به دسترسی مدیر برای اجرا شدن نیاز دارند. بنابراین هر کاری از دستشان برمی‌آید. حتا آنها می‌توانند مقدار زیادی ویروس را به کامپیوتر شما تزریق کنند. شاید این حرف را باور نکنید یا چنین چیزی برایتان مهم نباشد. اما در هر صورت، بد نیست آنالیز این نمونه را مشاهده کنید!

۳. دردسر کرک‌ها! هر از گاهی، کرک‌ها از کار می‌افتند (به خصوص در برنامه‌هایی که همیشه با اینترنت سر و کار دارند) و شما مجبورید هر از گاهی کرک جدیدی را روی کامپیوتر خود را اجرا کنید.

۴. پشتیبانی! این‌که مشکلی که با برنامه‌ای دارید را با سازندگان آن مطرح کنید و آن‌ها هم با احترام به شما پاسخ دهند، خیلی لذت دارد. این‌طور نیست؟ فکر می‌کنم این‌کار از زیر و رو کردن ده‌ها صفحه برای حل مشکلی که با برنامه دارید ساده‌تر هم باشد.

۵. نسخه‌های محدود هم هستند! بسیاری از نرم‌افزار‌ها دارای نسخه‌ی محدود (از نظر زمان، امکانات یا …) هستند. شاید همان نسخه‌ها کار شما را راه بیندازند. بد نیست قبل از دانلود کرک، یکی دو دقیقه در این مورد تحقیق کنید. شاید همان نسخه‌ی محدود بتواند کار شما را بی‌دردسر راه بیندازد! شاید هم یک نسخه‌ی آزمایشی گیر بیاورید که بتواند به شما کمک کند. نسخه‌های آزمایشی معمولاً رایگان هستند.

حس می‌کنم دلیل یکم و دوم، مهم‌ترین دلیل‌هایی هستند که می‌توان گفت.

ولی گاهی فکر می‌کنید که چاره‌ای جز استفاده از نرم‌افزار‌های کرک‌شده ندارید… اما در اکثر مواقع این‌طور نیست! وبگاه alternativeto.net منبع خوبی برای پیدا کردن نرم‌افزار‌های جایگزین است. بیشتر نرم‌افزار‌ها هم جایگزین‌های مناسبی دارند. مثلاً به جای فوتوشاپ می‌توانید از Paint.Net یا GIMP استفاده کنید!

نظر شما چیست؟ آیا هنوز هم استفاده از نرم‌افزار کرک‌شده را ترجیح می‌دهید؟ اگر کمی قانع شده‌اید، با سیستم‌عامل خود چه می‌کنید؟ از ویندوز اصل یا نسخه‌های آزمایشی ویندوز ۸ استفاده می‌کنید؟ یا استفاده از لینوکس را ترجیح می‌دهید؟!

24 دیدگاه در “۵ دلیل برای اینکه از نرم‌افزارهای کرک‌شده استفاده نکنیم…

  1. ممنونم مطلب خوبی بود ولی خب بعضی وقت ها هم چاره ای نیست ، مثلا Pain.NET و GIMP هیچ موقع نمی توانند جایگزین مناسبی برای فتوشاپ باشند ، حتی اگر جایگزین مناسبی هم باشند ، در هر صورت فقط برای مصارف شخصی مناسب خواهند بود و برای انجام کارهای تجاری و یا کسب در آمد در بازار کار آنچنان مفید نخواهند بود ، خودتون واقع بینانه نگاه کنید در آگهی های استخدامی و نیازمندی های روزنامه ها چند مورد درخواست برای افراد مسلط به مثلا GIMP و یا Blender و … ارائه شده است؟!
    چند تا از موسسات آموزشی ما از سیستم عامل لینوکس و نرم افزار های مبتنی بر اون استفاده می کنند؟!
    و ….
    شاید حرف های من کمی بوی نا امیدی بده ولی در هر حال واقعیته!

    1. وقتی مصرف تجاری میشه، خوب پای پول وسطه، اون موقع میشه نرم‌افزار اصل خرید ;-)

      مؤسسات آموزشی و این‌ها رو هم که کلاً ولش کنید!!

      ولی در کل درسته. وضع خیلی بدیه! ولی گاهی میشه یه چیزایی رو عوض کرد. قدم اول هم اینه که از خودمون شروع کنیم. موافقید؟

  2. دوستم حرف قشنگی زد: من نمی‌خوام نرم‌افزار کرک شده استفاده کنم، حرف شما قبول، ولی: از کجا اصلشو بخرم؟!!!

    1. نسخه‌ی اصل نرم‌افزار‌های خیلی بزرگتر که توی بازار‌های کامپیوتر پیدا میشن (مثل ویندوز)
      ولی نرم‌افزار‌های دیگه انصافاً پیدا کردنش سخته!‌ (باید بگردیم و از یه جا پرداخت خارجی بکنیم و هزار و یک دردسر!!)

      حالا نگفتم همه‌ی نرم‌افزار‌ها، ولی خیلی از نرم‌افزار‌ها جایگزین مناسبی دارن که میشه ازشون استفاده کرد. ;-)

  3. مطلب جالبی بود ولی شکی نیست خیلی از نرم افزارهایی که به صورت رایگان عرضه میشن هم قطعاً منفعت و سود سازنده و یا توزیع کننده نرم افزار در نظر گرفته شده حالا چه به صورت آشکار و چه به صورت پنهان که مثلاً به جای دریافت هزینه فروش میان از کاربران هزینه نگهداری و پشتیبانی نرم افزار رو دریافت میکنن. البته کرکر های حرفه ای بیشتر هدفشون از کرک یه نرم افزار اینکه قدرت فنی و دانش خودشون رو به رخ بقیه بکشن و قصد آلوده کردن کامپیوتر شما رو ندارن و فقط میخوان بگن که من میتونم یا نرم افزاری که نوشته نشده، کرک نمیشه!

      1. بیشتر کرکر های حرفه ای تو تیم های مهندسی معکوس نرم افزار فعالیت میکنن و اگه کرک نرم افزاری صورت بگیره به نام تیم منتشر میشه.

      2. چرا معضل؟! هر چقدر از نرم افزار های کرک شده بیشتر استفاده کنیم بیشتر هم با تیم های مهندسی معکوس نرم افزار آشنا میشیم! ;-)

      3. خب مسئله آلوده کردن کامپیوتر ها بود دیگه! می‌ترسم همین‌طور که با این گروه‌ها آشنا می‌شیم، با بدافزار‌ها هم آشنا بشیم. یا از اون بدتر، بدافزار‌ها با ما آشنا بشن ولی ما اونا رو نبینیم!!

  4. البته و صد البته این پست بیشتر جنبه شعار داشت چیزی که تو ایران فراوون هست ;-) (H)

    حالا یک سوال: بر فرض که سوالات دوستان همه پاسخ داده شد.به نظر شما یک دانشجوی رشته معماری توی ایران اونقدر پول داره که بره نرم افزار های چند میلیونی بخره؟ :-S
    نرم افزار هایی مثل : اتوکد،مایا،ایتپس و… همشون چندین هزار دلار و یا بعضی هاشون چندین هزار یورو هستند…
    به نظر شما جز شرکت های قولی که وجود داره کی میتونه این نرم افزار هارو خریداری کنه؟

    یک حقیقت تلخ و چرت :

    99.99 درصد مراکز فرهنگی و مذهبی از ویندوز ایکس پی استفاده میکنند(از جمله،حوضه ها،اماکن مذهبی مثل حرم امام رضا ، اداره های فرهنگ و ارشاد و…) خیلی هاشون هم کار های مفید انجام میدن خیلی ها کتاب های مذهبی مینویسند خیلی ها وبلاگ نویسی میکنن با اون کامپیوتر ها و تبلیغ دین میکنن.ولی باید بگم که متاسفانه همشون دارن با مال دزدی کار های مذهبی میکنند…

    1. راستش نتونستم کاری بکنم که این پست شعار نباشه. این جور چیزا بیشتر نیاز به بحث داره تا پست‌های وبلاگی… (البته با معرفی نرم‌افزار‌های جایگزین که داریم انجام می‌دیم، شاید بشه کمکی به این روند کرد)

      اما در مورد اون دانشجوی رشته‌ی معماری. خب، مطمئنا الان در ایران وضع اقتصادی طوری نیست که اون دانشجو بتونه نرم‌افزار‌های چند میلیونی رو بخره. معمولاً اون نرم‌افزار‌ها جایگزین‌های رایگان یا ارزان‌قیمت هم ندارن. ولی هر چیزی باید از یک جایی شروع بشه. همون دانشجو مطمئناً می‌تونه برای رایت سی‌دی، نوشتن متن یا خیلی کار‌های دیگه (غیر تخصصی) از نرم‌افزار‌های جایگزین استفاده کنه.

      اما فرض کنید در آینده (نه لزوما نزدیک ;-)‌ ) وضع اقتصادی و تحریم و سایر مسائل طوری تغییر کنن که اون دانشجو‌ها امکان خرید رو داشته باشن. باز‌هم فرهنگ این کار باید موجود باشه… اگر دانشجویی الان حاضر نباشه که برای رایت سی‌دی از نرم‌افزار رایگان استفاده کنه یا نرم‌افزار پولی رو بخره، بحث امکان مطرح نخواهد بود…

      حقیقت تلخی هم که فرمودید، بله… هست… ولی باز هم فکر نکنم این‌که مراکز فرهنگی به راحتی از نرم‌افزار‌های تقلبی استفاده می‌کنن، دلیلی باشه برای این‌که من هم این کار رو بکنم…

    2. اول در مورد اظهار نظرت اطمینان کسب کن بعد راحت اظهار نظر (قضاوت ) بکن –> اشاره به نکته در رابطه با ایجاد برنامه های مذهبی با مال دزدی
      (تذکر بیشتر: حتما سعی کن مطالعاتت را بیشتر بکنی تا املاء صحیح کلمه حوزه را یاد بگیری (حوضه=حوزه))
      موفق باشید

      1. ببخشید، ولی منظورتون از کسب اطمینان در این مورد چی بود؟ یعنی در ایجاد برنامه‌های مذهبی از برنامه‌های کپی‌رایت‌دار استفاده نمی‌شه؟!؟ یا چیز دیگه‌ای بود منظورتون؟؟

  5. سلام.
    یک جای حرف شمارو قبول دارم.اینکه شما میگید که اگه یک نفر این فرهنگ رو داشته باشه تا حد امکان از نرم افزار رایگان جایگزین استفاده میکنه.ولی باید باور داشته باشیم که خیلی از چیز ها رایگانشون نیست.یا هست خیلی بیخود هست یا پر باگ هست یا خودش مشکل داره از نظر امنیتی…

    بنده الان رو کامپیوتر یک فدورا نصب دارم یک ویندوز هفت.درسته گه گداری با فدورا کار میکنما خیلی هم از نظر امنیتی و زیبایی و کارکرد و… ععالی هست اما من بیشتر وبلاگنویسی میکنم با کتمپیوتر.باور کن نمیشه با کیبورد اون چیز زیادی نوشت.یعنی اصلا خیلی در هم هست.یا برای نوشتن ادساین باید زبان رو انگلیسی کنی بعد ادساین رو بنویسی بعد دوباره فارسی کنی.این اتفاق برای نقطه و… دیگه هم هست.یا نمیشه همزه رو نوشت.یا اصلا جای پ و ژ کلا متفاوت هست.چون پ روی همزه هست و ژ رو فراموش کردم که کجا هست :D (کاری ندارم به اینکه به صورت پیشفرض که نمیشه حتی یک اهنگ/فیلم رو دید…)

    البته همه ی اینا هیچ کدوم دلیل بر خوب بودن کار من نیستا نه قصد دارم خودمو توجیه کنم نه هیچ چیز دیگه… فقط خواستم بگم برای اون افرادی هم که برن به سمت رایگان ها این مشکلات وجود داره.یعنی خیلی مشکلات وجود داره واسش…

    در مورد نظر دوستمون محمد رو هم باید بگم:
    درسته من زیاده روی کردم(در مورد درصدی که دادم البته بازم فکر کنم همینطور باشه) اما هنوزم روی حرف خودم هستم که خیلی جا ها کار های فرهنگی به همین شکل با دزدی انجام میشه…برای نمونه:

    دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی
    دانشکده سما آمل
    حوزه علمیه آمل
    حرم مطهر امام رضا (ع) :» البته روی دزدی بودنش شک دارم ولی اگه کسی پول بخواد بده میره ویندوز ایکس پی هم میخره؟(روی ایکس پی بودنش اصلا شکی ندارم چون خودم با چشم دیدم)
    وبلاگ نویس های اماتور رو به متوسط
    و هزاران جایی که میتونم براتون نام ببرم….

    لازم به ذکر هست که بجز اخری،بقیه همه توان خرید پولی رو دارن…حتی چندین برابرش هم رو میتونن بخرن…

    1. با حرف‌هاتون موافقم. به جز بخش کیبورد! کیبورد فدورا و اوبونتو «در هم» نیست. کیبورد استاندارد فارسی هست. (اینجا رو ببینید) حالا شما با یکیش راحت‌تر هستید، بحث دیگریه.
      در ویندوز ۸ هر دو نوع کیبورد فارسی وجود داره. در لینوکس هم بعید می‌دونم نشه چینش کیبورد رو تغییر داد…

  6. سلام

    وقتی ویندوزتون اصلی نیست و هزینه اصل اون را نمیدید چطور انتظار دارید نرم افزارهایی که روی اون میخواهیم استفاده کنیم اصل باشن این از ریشه خرابه

    در ثانی اومدیم اصل نرم افزار را خردیم ایران که تحریمه پس چطوری پیگیر مشکلاتی باشیم که در مراحل نصب یا استفاده یا پشتیانی نرم افزار پیش میاد ؟

     

    ثالثا ویندوز که خودش ابزار جاسوسیه همین بس که بخواهیم واسه این ابزار جاسوسیه مفت و مجانی هزینه هم بدیم بره تو گلوی غربی ها .

    رابعا قانون درست حسابی هم مگه هست که نظارت کنه بر تولیدات نرم افزاری؟

    من خودم چند تا نرم افزار تولید کردم و به مرحله ثبتش که رسیدم پشیمون شدم ، چون صرفا فقط پول میگیرن مجوز میدن که به اسم توه اما چه فایده طرف 100 تا نسخه از روی برنامه من هم درست کنه یا … من به کجا و به کی باید شکایت کنم تا بیاد شکایت من به نتیجه برسه طرف به جیب زده هر چی خواسته و رفته پی کارش  .

     

     

    ارزو :  روزی برسه کسی جرات نکنه حتی یه مطلب حتی ساده شامل متن کپی کنه از جایی به اسم خودش و بدونه به یک ساعت نکشیده میان سراغش مجازات نقدی و غیر نقدیش میکنن و طرف هم دیگه به خودش جرات نده چنین کاری کنه چه برسه به کرک نرم افزار و …

     

     

    وب سایت من + تولیدات من : barnameha.net

    1. -سلام
      سلام :)
      -وقتی ویندوزتون اصلی نیست و هزینه اصل اون را نمیدید چطور انتظار دارید نرم افزارهایی که روی اون میخواهیم استفاده کنیم اصل باشن این از ریشه خرابه
      اگه درست متوجه شده باشیم شما دارید می‌گید «چون ویندوزمون اصل نیست، پس همه چیز اصل نباشه.» خب، این مثل اینه که «من اگر از نونوایی دزدی می‌کنم، پس دزدم، پس بذار همه‌چیز بدزدم.» به نظر ما این درست نیست. نفس دزدی بده،‌ ولی هر چی بیشتر، بدتر :)
      -در ثانی اومدیم اصل نرم افزار را خردیم ایران که تحریمه پس چطوری پیگیر مشکلاتی باشیم که در مراحل نصب یا استفاده یا پشتیانی نرم افزار پیش میاد ؟
      پشتیبانی توسط خود شرکت‌ها هم عمدتاً انجام میشه. خود ما تا حالا با پشتیبانی ویندوزفون، مایکروسافت دریم‌اسپارک (و به تازگی) سرفیس تماس گرفتیم، و در برخی از این موارد لازم بوده ذکر بشه که ما ایرانی هستیم و در ایران هم هستیم، ولی مشکلی نبوده و با احترام کامل تلاش کردن مشکل رفع بشه. (توجه کنید که این‌که یک سخت‌افزار گارانتی در ایران نداشته باشه، مورد دیگه‌ایه که ممکنه بحث‌هایی از میزان تقاضای اون محصول تا مسائل حقوقی در جریان باشه.)
      -ثالثا ویندوز که خودش ابزار جاسوسیه همین بس که بخواهیم واسه این ابزار جاسوسیه مفت و مجانی هزینه هم بدیم بره تو گلوی غربی ها .
      منطق‌تون جالبه! می‌گید «چون ویندوز ابزار جاسوسیه پس کلا کپی‌رایت رو میذارم کنار». شما دارید می‌گید که «ویندوز ابزار جاسوسیه، پس من پولش رو نمیدم که ضرر کنه. هاهاها!» ولی جواب حرف‌تون فقط این می‌تونه باشه که «پس ازش استفاده نکنید!» نه این‌که «کرک‌ش کنید و لذت‌ش رو ببرید.»
      -رابعا قانون درست حسابی هم مگه هست که نظارت کنه بر تولیدات نرم افزاری؟
      چه لزومی هست به «نظارت بر تولیدات نرم‌افزاری»؟ شما مختارید که هر نرم‌افزاری که دلتون خواست روی کامپیوترتون نصب کنید و ریسک‌، مسائل اخلاقی و سایر مسائل‌ش هم به عهده‌ی خودتونه.
      -من خودم چند تا نرم افزار تولید کردم و به مرحله ثبتش که رسیدم پشیمون شدم ، چون صرفا فقط پول میگیرن مجوز میدن که به اسم توه اما چه فایده طرف 100 تا نسخه از روی برنامه من هم درست کنه یا … من به کجا و به کی باید شکایت کنم تا بیاد شکایت من به نتیجه برسه طرف به جیب زده هر چی خواسته و رفته پی کارش
      شما می‌گید به کجا باید شکایت کنید، خب متأسفانه توی ایران قانونی برای این‌کار وجود نداره. ولی شما خودتون چطور از این مشکل گله‌مند هستین در حالی که خودتون هم از دزدی نرم‌افزار حمایت می‌کنین؟!
      ******
      در کل نظر ما اینه که اگر نمی‌تونیم همه‌ی برنامه‌ها رو بخریم دلیل نمیشه که تلاش نکنیم که برنامه‌های پولی کم‌تری رو استفاده کنیم. اگر ابزارهاتون به ویندوز وابسته نیست می‌تونید با یه ذره تلاش لینوکس رو یاد بگیرید و با اون کار کنید. اگه واقعا فتوشاپ‌کار حرفه‌ای نیستید نرم‌افزارهایی هستن که کارتون رو راه می‌ندازن (مثل GIMP و Paint.Net)
      وقتی ویژوال استودیو اکسپرس ۹۰ درصد ابزارهاش بلااستفاده می‌مونه و اجازه‌ی استفاده تجاری ازش رو هم داریم، چرا باید ویژوال استودیو آلتیمیت نصب کنیم؟
      بد نیست کم‌کم بپذیریم که نبود بعد فیزیکی باعث نمیشه که مالکیت هم تعریف نشه. و حتا «دشمن» بودن هم نمی‌تونه دزدی رو توجیه کنه. حتا اگر فرض کنیم بتونه، کسایی که از فروش این‌ها پول در میارن لزوماً موافق «هر» کاری که دولت‌هاشون می‌کنن نیستن :)

  7. من کلا با این حرفا مخالفم.

    بهتره از برنامه های کرک شده استفاده کنیم و حالشو ببریم. به ماچه که شرکتای پولدار چقدر وقت گذاشتن و تلاش کردن برای این برنامه ها…

    به شما هم توصیه می کنم مثل من از پک های نرم افزاری ای که کرک های بیشتر برنامه های معروف رو کمتر از حتی یک درصد قیمت واقعیشون ارائه میدن استفاده کنید.

    1. ممنون از توصیه‌ی شما، ولی فکر می‌کنم «من کلا با این حرفا مخالفم» خیلی قانع‌کننده نباشه :)
      از نظر من دزدیدن یک شیرینی از شیرینی‌فروشی کار درستی نیست، هر چند اون یک شیرینی هزینه‌ی چندانی برای مغازه نداشته؛ و تلاش اون شیرینی‌پز برای من قابل احترامه و اهمیت داره.
      حالا اگر از نظر شما دزدیدن شیرینی هم مشکلی نداره، که… من صحبتی ندارم، امیدوارم از شیرینی‌ها لذت ببرین. اما اگر بحث سر تفاوت این دو مورده، خودش جای بحث داره.

  8. هر وقت خودتون تونستید بنویسید و امضاء کنید که از این تاریخ به بعد از هیچ برنامه ی کرک شده استفاده نمی کنید من هم قبول می کنم که استفاده از این ها کار ناشایست و بدی است. منتظرم …

    1. تو هیچ منطقی ندیدم که بگه «چون تو آدم بدی هستی (اشاره به خودمون) پس حق نداری حرف بزنی». اگه واقعا دنبال حقیقت باشیم بجای اینکه برامون مهم باشه که «چه کسی» داره این حرف رو میزنه باید برامون مهم باشه که «چه حرفی» داره میزنه.

  9. من نظرات تمامی دوستان رو مطالعه کردم
    کاری که خود من انجام میدم با توجه به تمام نکات گفته شده توسط دوستان به اینصورت هست
    یک سری برنامه رو واقعا چاره ای ندارم و مجبورم کرک شده استفاده کنم مثل ویندوز
    برنامه هایی هستند که میتونم از نسخه رایگان استفاده کنم و بعنوان یک برنامه نویس با بیست و سه سال سابقه از نسخه اکسپرس ویژوال استودیو استفاده میکنم و خیلی قابلیتهاشم تا الان بدون استفاده مونده
    برنامه های زیادی برای رایت سی دی به رایگان هست که یکیشون فوق العاده کار منو انجام میده
    چند نرم افزار در کل مجبورم کرک شده استفاده کنم مثل فتوشاپ ، ویندوز ، اس کیو ال سرور و آفیس …
    در جمع بندی به عرض میرسونم مواردی که امکان پذیر هست ، بهتره از نسخه های رایگان استفاده کنیم یا اصل ( مثل آنتی ویروس که ارزان هم هست ) ولی موارد خیلی خاص که واقعا به دلایل مختلف اقتصادی و تحریم ، چاره ای نیست فعلا کرک شده استفاده میکنیم تا وقتی محدودیتهای اقتصادی و تحریمها برداشته بشه
    نکته اصلی مطلب در اینجاست که بخواهیم دزدی نکنیم و در اولین فرصت ممکن برنامه های کرک شده را نیز جایگزین کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *