این چندوقته با شروع دانشگاه همهی برنامههایی که داشتم بهم خورد و خیلی اوضاع درهم و برهم شد! یه ذره طول میکشه که دوباره بتونم برنامههام رو جمعوجور کنم. (احتمالا همین بلا سر مهدی هم اومده که اون هم پست نمینویسه :) ) ولی یکی از خوبیهای دانشگاه این بود که من در روز حدود ۲ ساعت توی مترو وقت دارم و سعی کردم ازش استفادهی خوبی ببرم و شروع کردم به کتاب خوندن.
تفکر زائد رو هم توی مترو و چند ساعت علافیای که برای کارهای کارت ملی داشتم خوندم و کتاب خوبیه.
توی این کتاب راجع به نگاه تفسیری ما به وقایع، و زندگی ارزش ما و خیلی چیزای دیگه بحث میشه. (همین دوتا رو توضیح میدم و بقیش رو برید توی کتاب بخونید :) ) مثلا وقتی شما یه بچه رو میبینید که به دوستش کمک میکنه دو نگاه توی ذهنتون به وجود میاد: اول نگاه گذرنده به پدیده: «یه بچه به دوستش کمک کرد» و نگاه غالب اکثرماها که نگاه تفسیریه «چه بچهی بخشندهای» یا نگاه یک آدم دیگه میتونه این باشه «چه بچهی سادهلوحی که غذای خودش که مال خودشه رو به دوستش هم میده. بی عرضه!» و این نگاه تفسیری و ارزشگذاری توی تمام رفتار و اعمال کودک اعمال میشه و نتیجهی این موضوع اینه که بچه کمکم شروع میکنه به زندگی کردن برای ارزشها.
نویسنده ادعا میکنه در ابتدا بچه بهخاطر حالات معنوی خودشه که در یک زمان دوست داره غذاش رو به دوستش بده یا نده، به یکی دیگه کمک بکنه یا نکنه و برای این به دوستش کمک نمیکنه که ارزش «بخشنده» رو بگیره. ولی کمکم بهخاطر فشار ارزشی محیط هدف زندگیش و اعمال و رفتارش میشه کسب کردن ارزشها. میدونه که مثلا «بخشنده بودن» خوبه و «خسیس بودن» بده.
و این زندگی ارزشی کلی تناقض رو با خودش حمل میکنه. اولین تناقض اینه که شما میخواید ارزش «مهربان» رو کسب کنید و ارزش «زرنگ» رو هم کسب کنید. برای زرنگ بودن باید کلی کار غیراخلاقی بکنید که خلاف ارزشهای دیگهست.
و مسائل بعدی که به نظرم خیلی مسائل جالبی هستند و واقعا به آدمها کمک میکنن.
این کتاب برگردان جلسات نویسنده هست و موضوعی که بررسی میکنه چیزیه که نمیشه از نظر علمی بررسیش کرد چون مثل خیلی از موضوعاتی که الان در ردهبندی متافیزیک قرارشون میدیم، پارامترهایی دارن که توانایی اندازهگیریشون رو نداریم و نه میشه وجود این پدیده رو از نظر علمی رد کرد و نه میشه اثباتش کرد. به تعبیری شما روی پشتبوم وایسادید و بدون هیچ ابزاری دارید تلاش میکنید توی خونه رو بررسی کنید.
برای همین اوایل مطالعهی کتاب (اگه انتقادی فکر کنید) کلی علامت سوال براتون به وجود میاد که چجوری نویسنده میخواد حرفش رو اثبات کنه و تا آخر کتاب واقعا هم نمیتونه چنین کاری بکنه ولی حداقل برای من مساله وقتی منطقی به نظر رسید که مثالهاش رو خروجیهای سیستم رو دیدم. و تناقضهایی که میگفت رو واقعا حس کردم. ولی واقعا پیشنهاد میکنم که کتاب رو بخونید.
پینوشت توی audiolib برگردان صوتی این کتاب هم موجوده :)
پینوشت۲ الان دارم یه کتاب داستان میخونم. اگه کتاب خوب (در هر زمینهای) میشناسید معرفی کنید ممنون میشم :)